top of page
FileHandler-2.ashx.png
Resim1.gif

EKLEMELİ İMALAT DÜNYASINA
"HOŞ GELDİNİZ"

Etkinlik Başvuru Formu
Eğitim Programı
Aşağıdaki QR kodu taratın

"Bugünden Geleceğe Tıpta Üç Boyutlu Yazıcı ve Biyoyazıcı Teknolojileri - Uygulamalı Eğitim" etkinliği, "TÜBİTAK 2237 Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı" tarafından desteklenmektedir.

Bugünden Geleceğe Tıpta Üç Boyutlu Yazıcı ve Biyoyazıcı Teknolojileri - Uygulamalı Eğitim

Amaç

Sağlık sektörü özellikle de tıp alanı teknoloji ile sıkı ilişkilere sahip ve dönüşüme açık bir alandır. Teknolojik bir gelişmenin sisteme dâhil oluşu sağlık alanında tedavileri şekillendirebilir, değiştirebilir ya da geçmişte mümkün olmayan tedavi yöntemlerinin aktif olarak kullanılmasını sağlayabilir. İnsanın yaşam süresini ve kalitesini artırırken geleceğe dair daha iyimser bir tablo çizilmesine de yardımcı olur. Son 30 yılın en etkili cihazlarından olan  üç boyutlu (3B) yazıcılar, sağlık alanında özellikle eğitimde, araştırmada, tanı ve tedavide aktif olarak kullanılmakta ve her geçen gün insan yaşamında kendisine yeni bir yer daha edinmektedir. Kullanımı gittikçe artan 3B yazıcılardan üretilen cerrahi aletlerin, yumuşak doku ve hücre baskılarının, implantların; cerrahi prosedürleri hızlandırmaktan, organ nakline kadar birçok alanda süreci kolaylaştırarak gelecekte sağlık sektörüne yön vereceği öngörülmektedir. Canlı sistemlerin davranışını taklit eden canlı yapıları katman katman basmak için hücreleri biyouyumlu "mürekkepler" olarak kullanan biyoyazıcı teknolojisinin rejeneratif tıp alanında, doku mühendisliğinde yenilikçi çözümler sunma imkânı sağlayacağı öngörülmektedir. Yapay zekâ ve 3B yazıcı teknolojilerinin entegrasyonu ile tıp alanında ilerlemelerin olması kaçınılmazdır. Bütün bu bilgiler ışığında düzenlediğimiz etkinlikte, katılımcıların 3B yazıcı teknolojileri ve bu teknolojilerin tıpta kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olmalarını, bu alanda ülkemizde ve dünyada var olan gelişimler konusunda farkındalık kazandırmayı amaçlamaktayız. Tıp alanında öğrenim gören lisansüstü ve uzmanlık öğrencilerinin sadece kendi alanlarıyla sınırlı kalmamalarını sağlamak ve alanlarını teknolojiyle birleştirerek yeni iş fikirleri üretebilme yeteneklerini geliştirebilmeleri amaçlanmaktadır. Fikirlerin, tasarlanan modellere dönüşme ve 3 boyutlu yazıcıdan baskı almaya kadar olan süreçte nasıl işlediği ve kullanılan teknolojiler detaylı bir şekilde anlatılacaktır. Ayrıca bu teknolojinin tıpta araştırma, eğitim ve tedavi süreçlerinde nasıl kullanılabileceği örneklerle gösterilecektir. Katılımcılarımızın 3B teknolojilerini tıp eğitimi ve bilimsel çalışmalarda kullanılabilmesini, daha becerikli, teknik bilgiye sahip ve donanımlı hale gelerek ilerleyen yıllarda tıp alanındaki gelişmelere ve olumlu uygulamalara öncülük edecek bireyler olabilmesini amaçlamaktayız.

Kapsam

Etkinlik kapsamındaki eğitimler, İstanbul ilinde 6 devlet üniversitesi, 21 vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 27 üniversitede tıp fakültesi anabilim dallarında lisansüstü eğitim görenler ile tıpta uzmanlık öğrencilerine verilecektir. Katılımcıların üç boyutlu yazıcı ve biyoyazıcı teknolojileri hakkında bilgilerini arttırmayı, bu teknolojilerin tıp alanında kullanılması konusunda farkındalık yaratmayı sağlamak amacıyla hedeflenen bu etkinlikte alanında uzman eğitmenlerimiz, bilgilerini ve uygulamalarını anlatacaklardır. Üç boyutlu teknolojilerin ve bu alanda kullanılan yazıcıların anlatılacağı derslerde sağlık alanındaki kullanımlar ve geleceğe yönelik tanı, tedavi ihtiyacının belirlenmesi ile ilgili bilgiler paylaşılacaktır. Bu derslerin kapsamında üç boyutlu yazıcıların hasta tedavisinde, cerrahi operasyonlarda, ortez, protez alanlarında, anatomik modellemede, manyetik rezonans ve bilgisayarlı tomografi görüntülerini değerlendirmede, kişiye özel tedavilerde kullanılması hakkında eğitimler verilecektir. Sıklıkla karşılaşabilecek tıbbi problemlere farklı ve çözümsel bakış açısı kazandırılması sağlanmaya çalışılacaktır. 

Bu eğitim, yeni teknolojilere meraklı ve üretmeyi seven, 3 boyutlu tasarım ve 3 boyutlu yazıcı teknolojileri hakkında bilgi edinmek isteyen ve fikirden ürüne giden süreç hakkında bilgi sahibi olmayı isteyen öğrenciler için uygundur. Eğitimin hedef kitlesi özellikle ileriki yıllarda çağın teknolojilerine ayak uyduracak genç araştırmacılar ve buluşçu adaylarından oluşacaktır. Etkinlik kapsamında katılımcılara üç boyutlu yazıcı ve biyoyazıcı kullanımı ile ilgili uygulamalı eğitim, Cerrahpaşa kampüsü içerisinde yer alan, bünyesinde 3B yazıcılar ve biyoyazıcı içeren “Cerrahpaşa Araştırma Simülasyon ve Tasarım” (CAST) merkezinde verilecektir.

Katılımcılarımız eğitim sonrasında elde edecekleri bilgilerle ilerleyen çalışma ve bilim hayatlarında 3 boyutlu yazıcı, biyoyazıcı ve yapay zekâ teknolojilerine yabancı kalmayacak ve birçok bilimsel çalışmaya dâhil olacaktır.

Eğitim Kazanımları

1- Akademik çalışmalarda, tıpta uzmanlık ve lisansüstü tez çalışmalarında katmanlı/eklemeli imalat ve 3 boyutlu yazıcı teknoloji bilgilerini kullanabilir.

2- Bilimsel çalışmalarda 3B yazıcı teknolojileri ile ilgili materyal, metot oluşturma yetkinliğini kazanır.

3- Farklı bilimsel alanların ortak çalışmalarında 3B teknolojisinin kullanılması farkındalığına sahip olur.

4- Sağlık ve mühendislik alanlarında multidisipliner çalışma yapabilme farkındalığına sahip olur.

5- Sağlık eğitimine farklı bir bakış açısı getirip, ilerleyen teknolojilere uyum sağlayabilir.

6- Eğitim materyallerini kısıtlı olmaktan çıkarıp 3B yazıcı ürünlerinin kullanılmasını sağlayabilir.

7- Sağlık sorunlarına katmanlı/eklemeli imalat yoluyla çözüm üretebilir.

8- Sağlık alanında kişiye özel tedavilerin uygulanması konusunda farkındalığa sahip olur.

9- Bilimsel araştırma yapacak ve proje üretecek öğrenciler konuyla ilgili yol haritası çizmeyi öğrenir, çalışma özgüvenine sahip olur.

10- 3B yazıcı teknolojisinin tıp alanında son ürüne dönüşümü süreci hakkında bilgi sahibi olur

11- Güncel 3B yazıcıların çalışma prensiplerini, 3B yazıcı kullanım alanlarını kavrar.

12- 3B yazıcıların diğer yazıcılara göre avantaj ve dezavantajlarını kavrar.

13- 3B yazıcı teknolojisinde kullanılan yazılımları tanır.

14- Yapay zekâ ve 3B teknolojilerinin entegrasyonun hakkında bilgi sahibi olur.

15- Manyetik Rezonans ve Bilgisayarlı Tomografi gibi görüntüleme çıktılarının 3B teknolojilerle değerlendirilebileceğini bilir.

16- Modellenen tasarımların 3B yazıcılardan basıma kadar geçen sürecini öğrenir.

17- 3 boyutlu modellerin nasıl baskıya hazır hale getirildiğini öğrenir.

Kurs Programı

Düzenleme Kurulu

İsimler ünvana göre sıralanmıştır

Bilimsel Kurul

İsimler ünvana göre sıralanmıştır

Eğitimciler

İsimler ünvana göre sıralanmıştır

Katılım
Kriterleri

Eğitimin hedef kitlesi, Tıp Fakültesi Anabilim dallarından birinde lisansüstü veya Tıpta Uzmanlık eğitimlerine devam eden öğrencilerdir.

Katılım Başvuru Formu

Başvuru Tarihleri:

01 Ekim  2023 - 10 Kasım  2023 

Etkinlik Takvimi:

16 - 18 Kasım  2023

Bu etkinliğe, İstanbul ili içerisinde tıp eğitimi veren devlet ve vakıf üniversitelerinin tıp fakültesi anabilim dallarından herhangi birinde yüksek lisans veya doktora, tıpta uzmanlık eğitimi alanlar katılabileceklerdir.  

Toplam katılımcı sayısı uygulamalı eğitimin verileceği laboratuvarın kapasitesi de göz önüne alınarak 30 olarak belirlenmiştir.  

Etkinliğe katılacak adaylar, başvuru formunu doldurmak suretiyle belirlenecek tarihlerde başvuru yapacaktır. Belirlenen asıl listede yer alan adayların katılım sağlayamadığı durumlarda 10 kişilik yedek katılımcı listesi oluşturulacak ve listeden sırasıyla katılımcı kabul edilecektir. 

Etkinliğin mevcut internet sitesinde, sosyal iletişim ağlarında ve İstanbul ilinde Tıp Fakültesi bulunan ve lisansüstü eğitim veren üniversitelere davet gönderilerek duyurular yapılacak, etkinliğe katılmak isteyenlerin başvuruda bulunmaları sağlanacaktır.

Katılımcılar 2 kategoride belirlenecektir   

1.İstanbul’daki bir Üniversitenin Tıp Fakültesi Anabilim dallarından birinde yüksek lisans veya doktora eğitimine devam ediyor olmak

2.İstanbul’daki bir Üniversitenin Tıp Fakültesi Anabilim dallarından birinde Uzmanlık eğitimine devam ediyor olmak

Bugünden Geleceğe Tıpta Üç Boyutlu Yazıcı ve Biyoyazıcı Teknolojileri-Uygulamalı Eğitimi” etkinliği “TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı” tarafından desteklenmekte olup katılımcıların daha önce bu program kapsamında desteklenen bir eğitim etkinliğine katılmamış olması dikkate alınacaktır.

Eğitim sonunda katılımcılarımıza Katılım Belgesi verilecektir.

Etkinlik Yeri

Ekran Resmi 2023-06-21 21.59.58.png

Eğitim, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kampüsünde yer alan amfilerinde yapılacaktır. Uygulamalı eğitim ise Cerrahpaşa kampüsü içerisinde bulunan Cerrahpaşa Araştırma, Simülasyon ve Tasarım (CAST) merkezinde gerçekleştirilecektir. Merkez, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı ile desteklenen “Tasarımdan Ürüne Kişiselleştirilmiş Tıp” projesi kapsamında kurulmuş bir merkezdir. 

(https://cast.iuc.edu.tr/https://www.linkedin.com/in/iuccast/https://twitter.com/iuc_casthttps://www.facebook.com/iuc.casthttps://www.instagram.com/iuc.cast/

Eğitim İstanbul’da bulunan Üniversitelere yönelik olduğundan konaklama yapılmayacaktır. 

İLETİŞİM

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

Gelişmeleri takip etmek için e-posta listemize katılın:

Teşekkürler!

bottom of page